Zacznijmy od tego czym jest indeks glikemiczny- jest to klasyfikacja produktów posegregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Jeśli dany produkt ma indeks glikemiczny 80 to oznacza to że po spożyciu 50 g danego produktu indeks glikemiczny wzrośnie o 80 %.
Wysoki Indeks Glikemiczny - Po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany o wysokim indeksie
glikemicznym, które są szybko trawione i wchłonięte do organizmu,
bardzo wyraźnie wzrasta poziom glukozy we krwi. Objawia się to reakcją organizmu w postaci dużego wyrzutu insuliny. Poziom cukru we krwi szybko ulega
obniżeniu i spada do wartości znacznie niższej niż wyjściowa co prowadzi do tak zwanej hipoglikemii(patrz wykres poniżej). Spadek poziomu cukru we krwi wynikający z
działania insuliny wywołuje z kolei uczucie głodu, które powoduje że sięgamy po kolejne produkty o wysokim indeksie
glikemicznym,co w rezultacie prowadzi do tycia.
Niski Indeks Glikemiczny -Spożycie
produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie
niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut
insuliny. Dłużej wówczas odczuwamy sytość a co za tym idzie mniej jemy Pokarm o niskim indeksie glikemicznym
sprzyja więc zachowaniu dobrej sylwetki,oraz formy
Podsumowując im niższy indeks glikemiczny tym lepiej! Spoglądając na poniższą tabelę łatwo się domyśleć dlaczego gdy pijemy piwo sięgamy po chipsy,paluszki i inne tego typu przekąski, piwo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny a co za tym idzie po jego spożyciu odczuwamy głód. Jak wiadomo wszystko jest dla ludzi,natomiast dbając o formę świadomie wybierajmy produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Tabela Produktów o wysokim i niskim indeksie glikemicznym
Kurde akurat PIWO musi mieć największy indeksi glikemiczny co nie znaczy że przestane je pić :D
OdpowiedzUsuń