Popularne posty

wtorek, 22 października 2013

Produkty o niskim i wysokim indeksie glikemicznym

Zacznijmy od tego czym jest indeks glikemiczny- jest to klasyfikacja produktów posegregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Jeśli dany produkt ma indeks glikemiczny 80 to oznacza to że po spożyciu 50 g danego produktu indeks glikemiczny wzrośnie o 80 %. 


Wysoki Indeks Glikemiczny - Po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, które są szybko trawione i wchłonięte do organizmu, bardzo wyraźnie wzrasta poziom glukozy we krwi. Objawia się to reakcją  organizmu w postaci dużego wyrzutu insuliny. Poziom cukru we krwi szybko ulega obniżeniu i   spada do wartości znacznie niższej niż wyjściowa co prowadzi do tak zwanej hipoglikemii(patrz wykres poniżej). Spadek poziomu cukru we krwi wynikający z działania insuliny wywołuje  z kolei uczucie głodu, które powoduje że sięgamy po kolejne produkty o wysokim indeksie glikemicznym,co w rezultacie prowadzi do tycia.





Niski Indeks Glikemiczny -Spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Dłużej wówczas odczuwamy sytość a co za tym idzie mniej jemy Pokarm o niskim indeksie glikemicznym sprzyja więc zachowaniu dobrej sylwetki,oraz formy

Podsumowując im niższy indeks glikemiczny tym lepiej! Spoglądając na poniższą tabelę łatwo się domyśleć dlaczego gdy pijemy piwo sięgamy po chipsy,paluszki i inne tego typu przekąski, piwo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny a co za tym idzie po jego spożyciu odczuwamy głód. Jak wiadomo wszystko jest dla ludzi,natomiast dbając o formę świadomie wybierajmy produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Tabela Produktów o wysokim i niskim indeksie glikemicznym
 

1 komentarz:

  1. Kurde akurat PIWO musi mieć największy indeksi glikemiczny co nie znaczy że przestane je pić :D

    OdpowiedzUsuń