Popularne posty

wtorek, 15 października 2013

Białe pieczywo - czyli dlaczego lepiej go unikać


1.Białe pieczywo charakteryzuję się wysokim indeksem glikemicznym, co powoduje wzrost wydzielania insuliny- hormonu który jest jedną z przyczyn tycia. Spożywanie białego pieczywa jest gorsze niż zajadanie się cukrem ,ponieważ gwałtownie podwyższa poziom cukru we krwi, zakłócając pracę trzustki, a także powoduje pik insulinowy, co z czasem może doprowadzić do chorób dieto zależnych takich jak insulinoodporność, cukrzyca, otyłość i choroby sercowo-naczyniowe.

2. Pieczywo pszenne opiera się na wysoce zmodyfikowanej pszenicy, która zawiera dużo glutenu, natomiast jest uboga w minerały i witaminy. Duże ilości glutenu w pieczywie nie są tolerowane przez nasz układ trawienny, często powodują zaburzenia trawienia,refluks żołądkowo-jelitowy oraz podrażniają jelita.

3.Mąka z której wypieka się białe pieczywo jest wysoce przetworzona i  uboga w błonnik.

4.Białe pieczywo zawiera zbyt dużo soli i cukru


Warto sięgać po pieczywo razowe z dodatkiem otrębów,ziaren takich jak np.siemie lniane,słonecznik,soja, czy dynia.Taki rodzaj pieczywa dostarczy nam wielu witamin,minerałów oraz energii na dłużej


Obecnie na rynku pojawia się pełno oszukanego „Ciemnego”pieczywa, oto mała wskazówka jak odróżnić wartościowe pieczywo od tego oszukanego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz