Popularne posty

niedziela, 24 listopada 2013

Preferencje mięsa i produktów mięsnych wśród osób rekreacyjnie uprawiających kulturystykę

Witam serdecznie dziś chciałem się z wami podzielić wynikami mojej pracy dyplomowej pod  tytułem. Preferencje pokarmowe mięsa i produktów mięsnych wśród osób rekreacyjnie trenujących kulturystykę.




Celem pracy była ocena preferencji pokarmowych mięsa i produktów mięsnych wśród osób ćwiczących rekreacyjnie kulturystykę.

Badaniami ankietowymi preferencji pokarmowych mięsa i produktów mięsnych przeprowadzonymi w listopadzie 2012 objęto 122 kulturystów.
Ankieta wykorzystana w pracy została opracowana w Zakładzie Żywności i Żywienia AWF w Poznaniu





Ankieta

1. Data wypełnienia ankiety (dzień-miesiąc-rok) …………………………………….
2. Data urodzenia (dzień-miesiąc-rok) ………………………………………………..       
3. Płeć K £     M £
4. Wiek.............
5. Masa ciała ………………………………………………………………………….
6. Wysokość ciała …………………………………………………………………….
7. Wykształcenie:
- uczę się w: szkole zawodowej £       liceum £         technikum £ 
- studiuję £
- mam wykształcenie: podstawowe £  zawodowe £  średnie  £   wyższe £
8. Wykształcenie matki: podstawowe £  zawodowe £  średnie  £   wyższe £
9. Wykształcenie ojca: podstawowe £  zawodowe £  średnie  £   wyższe £
10. Stan cywilny:........................................
11. Miejsce zamieszkania:
          wieś · miasto do 20 tys. mieszkańców £             miasto od 20 do 50 tys. £
         miasto od 50 do 100 tys. £        miasto od 100 do 500 tys. £        miasto powyżej 500 tys. £
12. Rodzina: pełna £      niepełna £
13. Mieszkam: z rodziną £     samotnie £     z inną osobą £
14. Ile lat trenujesz kulturystykę? ...........................
15. Ile razy w tygodniu uczęszczasz na treningi? ............
16. Ile godzin tygodniowo trenujesz? ............................
17. Czy masz jakieś osiągnięcia sportowe w kulturystyce?                      
       tak £, jakie? ................................................................................................................     nie £
18. Jaki rodzaj treningu obecnie stosujesz? .............................................................................................
19. Czy palisz papierosy?     tak £  (ile sztuk dziennie?) …………….    nie £
      Jeśli tak, czy próbowałaś/-eś rzucić palenie?   tak £        nie £
20. Ile napojów alkoholowych wypijasz w ciągu tygodnia (standardowa miarka: kufel piwa, kieliszek wina, kieliszek wódki): wcale nie piję £
do 10 standardowych miarek £ 10–20 standardowych miarek £        
ponad 20 standardowych miarek £
21. Czy starowałeś w zawodach kulturystycznych:
a)      krajowych?       tak, jakich? £ ............................................................................................         nie£
b)      międzynarodowych?       tak, jakich? £ ............................................................................         nie£
22. Czy uważasz, że Twój stan zdrowia jest dobry?     tak £            nie £        nie wiem £
23. Jak określasz swój zwykły poziom aktywności fizycznej?
       znacznie wyższy niż przeciętny £                  przeciętny lub trochę wyższy niż przeciętny £
              prawdopodobnie niższy niż przeciętny £                     bardzo niski £
24. Ile godzin tygodniowo spędzasz na oglądaniu telewizji?      
             mniej niż 4 godziny · 4 do 8 godzin £                ponad 8 godzin £
25. Ile godzin tygodniowo spędzasz przy komputerze?      
             mniej niż 4 godziny £                    4 do 8 godzin £                ponad 8 godzin £
26. Zaznacz w poniższej tabeli, jak bardzo lubisz lub nie lubisz dany produkt lub potrawę:



Mój stosunek do potraw
Lp.
Produkt
Nie lubię
Obo-
Lubię


Bardzo
Mniej
jętny
Mniej
Bardzo
1
Chude mięso





2
Tłuste mięso





3
Chude wędliny, np. chuda szynka





4
Tłuste wędliny, np. salami





5
Cielęcina





6
Wołowina





7
Wieprzowina





8
Baranina





9
Mięso królicze





10
Konserwy mięsne





11
Drób





11a
Filet z piersi kurczaka





12
Podroby, np. wątróbki, serca





13
Parówka





14
Metka





15
Kaszanka





16
Salceson





17
Wątrobianka





18
Pasztet





19
Ryby gotowane





20
Ryby smażone





21
Ryby wędzone





22
Konserwy rybne





23
Boczek





                                                          
                        Średnie wartości preferencji mięsa i produktów mięsnych. 
Obliczone dla ankietowanych mężczyzn trenujących rekreacyjnie kulturystykę w zależności od rodzaju prowadzonego treningu.                          
                                                   

Lp.
Produkt/potrawa
Masowy
Ogólno-
rozwojowy
Redukcyjny
Siłowy
Ogółem
(n=122)
1.
Chude mięso
4,1±1,1
4,3±0,9
3,9±1,3
4.0±1,1
4,1±1,1
2.
Tłuste mięso
3,0±1,2
3,1±1,1
2,8±1,4
2,5±1,3
2,9±1,2
3.
Chude wędliny,
Np. chuda szynka
3,6±1,2
3,8±1
3,5±1,3
3,7±1,5
3,7±1,2
4.
Tłuste wędliny, np. salami
3,2±1,3
3,1±1,4
2,7±1,1
2,7±1,2
3,0±1,3
5.
Cielęcina
3,6±1
3,3±1,2
3,7±1,1
3,1±1,1
3,4±1,1
6.
Wołowina
3,9±1
3,7±0,9
4,0±0,9
3,9±1,2
3,9±1

cd. Tabela 2
Lp.
Produkt/potrawa
Masowy
Ogólno-
rozwojowy
Redukcyjny
Siłowy
Ogółem
(n=122)
7.
Wieprzowina
3,2±1,3
3,0±1,1
3,1±1,2
3,0±1,3
3,1±1,2
8.
Baranina
3,3±1,2
3,2±1,3
3,0±1,1
3,1±1,3
3,2±1,2
9.
Mięso królicze
2,9±1,1
2,7±1,2
3,0±1,4
2,5±1,3
2,8±1,2
10.
Konserwy mięsne
2,7±1,1
2,5±1,2
2,8±1,4
2,7±1,3
2,7±1,2
11.
Drób
3,7±1,4
3,8±1,3
4,1±1
3,5±1,5
3,8±1,3
12.
Filet z piersi kurczaka
2,7±1
2,2±0,6
3,0±0,8
2,6±0,9
2,6±0,8
13.
Podroby,
np. wątróbki, serca
3,1±1,2
2,8±1,2
3,0±1,5
3,2±1,0
3,0±1,2
14.
Parówka
2,5±1,2
2,3±1,2
2,1±1,2
2,6±1,4
2,4±1,3
15.
Metka
2,7±1,1
2,7±1
3,0±1,1
2,9±1,3
2,8±1,1
16.
Kaszanka
2,5±1,3
2,1±1,3
2,2±1,2
2,1±1,5
2,3±1,3
17.
Wątrobianka
2,8±1,3
2,4±1,1
2,6±1
2,5±1,3
2,6±1,2
18.
Pasztet
2,8±1,3
3,3±1,3
2,7±1,2
2,7±1,6
2,9±1,3
19.
Ryby gotowane
3,7±1,1
3,4±1,1
3,7±1,1
3,1±1,3
3,5±1,1
20.
Ryby smażone
4,1±1,2
3,8±1
4,0±0,9
4,0±1,3
4,0±1,1
21.
Ryby wędzone
3,9±0,9
3,6±0,7
3,5±1,1
4,1±0,8
3,8±0,9
22.
Konserwy rybne
3,2±1
2,7±0,9
3,6±1,2
2,7±1,1
3,0±1
23.
Boczek
3,1±1
3,3±1
2,7±1
2,5±1,3
3,0±1,1
 


Z porównania średnich preferencji pokarmowych wśród kulturystów w zależności od stosowanego treningu widać tendencję, polegającą na tym, że preferencje pokarmowe kulturystów stosujących trening redukcyjny i ogólnorozwojowy są bardziej pożądane z punktu widzenia współczesnych zaleceń żywieniowych. Najprawdopodobniej można to tłumaczyć tym, że kulturyści stosujący trening redukcyjny mieli na celu obniżenie masy ciała, a zarazem zwiększenie masy mięśniowej, a kulturyści realizujący trening ogólnorozwojowy dbali o rozwój wszystkich mięśni . Te dwie grupy kulturystów bardziej stosowały się do zaleceń żywieniowych, niż kulturyści stosujący trening masowy i siłowy. Priorytetem dla nich było dostarczenie dużej ilości energii i zwiększenie masy ciała.


WNIOSKI
1. Preferencje pokarmowe kulturystów uprawiających trening redukcyjny i ogólnorozwojowy były bardziej pożądane z punktu widzenia współczesnych zaleceń żywieniowych, co można tłumaczyć tym, że kierowali się oni zdrowiem, a nie tylko zwiększeniem masy mięśniowej.
2. Wskazane jest upowszechnienie współczesnej wiedzy żywieniowej wśród osób uprawiających kulturystykę.



Zwiększenie wiedzy żywieniowej jest tym bardziej ważne iż błędne preferencje żywieniowe mogą prowadzić do chorób dieto zależnych takich jak miażdżyca,nadciśnienie tętnicze czy inne choroby układu krążenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz