Popularne posty

wtorek, 19 listopada 2013

Kwasy Omega 3 i ich wpływ na zdrowie

Spożywanie większej ilości ryb jest jedną z możliwości poprawy sposobu żywienia. Badania naukowe wskazują na ważne znaczenie zdrowotne pewnych składników odżywczych występujących w rybach. Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3  


Kwasy tłuszczowe omega-3 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-3 lub ω-3) – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Do tej grupy należą m.in. wielonienasycone kwasy pełniące ważną rolę w odżywianiu człowieka :kwas α-linolenowy (ALA) Kwas eikozapentaenowy (EPA)Kwas dokozaheksaenowy (DHA)


Wpływ Kwasów Omega 3 na zdrowie


Główne źródła kwasów Omega 3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz